Hlavní navigace

Tvorba DVD video, aneb ManDVD

20. 7. 2007 14:37 (aktualizováno) Michal Breškovec

Možná jste stejně jako já hledali nějaký dobrý nástroj pro tvorbu DVD video v Linuxu. Já našel ManDVD a v tomto zápisku bych vám ho rád představil.

Slušných nástrojů pro authoring vlastních DVD video disků je mnoho – pro Windows. Pro Linux se také něco málo najde, ale kvalit například mého oblíbeného DVD-lab Pro, které jsem svého času na Windows používal, žádný nedosahuje.

Občas jsem něco zkusil, namátkou mohu jmenovat třeba QDVDAuthor a zase odložil, protože to bylo buď málo funkční, nebo moc složité, nebo většinou oboje.

Nedávno jsem však narazil na program ManDVD, který sice kvalit svých komerčních brášků z Windows nedosahuje, ale je poměrně přehledný, umí toho celkem dost a příjemně se s ním pracuje. Aktuální baliček pro svou distribuci si můžete stáhnout například 

Jak se s ManDVD pracuje zde popisovat nebudu, to už udělali jiní například zde. Protože se mezi ty „jiné“ mohu také počítat, budu z tohoto návodu trochu čerpat.

ManDVD se narodil ve Francii a češtinu by jste v něm zatím hledali marně. Naštěstí pro nás neznalé řeči požíračů žab, šneků a jiné zahradní havěti je na výběr i jazyk anglický (občas sem tam prokoukne něco francouzsky, ale příliš to nevadí). Ty, kteří nevládnou ani jazykem Shakespearovým mohu uklidnit, textu zde není mnoho a pomocí zde již zmiňovaného návodu to zvládne každý.

ManDVD je nástroj poměrně jednoduchý a i když v té jednoduchosti je síla, při tvorbě vašeho vysněného DVD se budete ještě muset kamarádit s GIMPem a třeba Avidemuxem. Pro lidi, kteří mají rádi řešení All-in-One (rozuměj, bastl typu Pinnacle) to bude asi nevýhoda, já to spíš vítám.

Po spuštění programu se vás ManDVD zeptá, kam chcete svůj nový projekt ukládat, jakou normu zvolit (PAL, NTSC) a jaké rozlišení použít. Také můžete nahrát svůj rozpracovaný projekt. Pak se už objevíte v hlavním okně (viz obrázek). Práce s DVD a videem obecně je celkem náročná na diskový prostor, takže pokud nemáte alespoň 10 GiB volného místa, příliš srandy si neužijete.

V hlavním okně už do projektu můžete přidávat svá videa a dokonce si vytvořit slideshow z obrázků. Svá videa můžete rozdělit na kapitoly, opatřit titulky (ty se bohužel renderují přímo do obrazu) a aplikovat pár filtrů (odstranění loga, změnu světlosti a kontrastu, mirroring a odstranení šumu). Nástroj pro práci s titulky si bohužel příliš neporadí s diakritikou, ale pracuje s normálním SRT formátem, takže se to dá obejít, když si výsledný *.srt soubor uložíte třeba do iso-8859–2 (UTF-8 bohužel zlobí). Dále je možné vystříhat choulostivé scény z dovolené s vaší manželkou či přítelkyní, či naopak ponechat pouze tyto, pokud zbytek dovolené nestál za nic. Bohužel si tím totálně rozhodíte časování kapitol a titulků, takže doporučuji importovat již videa řádně upravená. Nástroj na tvorbu slideshow je poměrně šikovný jen zamrzí omezení na 99 fotek. Své obrázky můžete obohatit o různé efekty, popsat komentáři a doprovodit nějakou muzikou (pochopitelně po uhrazení příslušných poplatků OSA ;-). Nakonec máte možnost vložit video, které se přehraje jako intro, ještě než se objeví menu a nakonec povolit rychlé překódování u MPEG2 souborů.

Zde se musím zmínit o jednom neduhu. Při přidávání videa do projektu máte možnost opatřit si jej popiskem (ten se později objeví jako položka vašeho DVD menu) a/nebo si z videa típnout obrázek, případně použít nějaký jiný, který bude v menu použit místo nápisu. Pokud si tento obrázek vytvoříte a později se rozhodnete mít v menu místo obrázku text, nedá se ten obrázek odstranit. Naštěstí ManDVD je jen GUI postavené nad známými nástroji jako mencoder, transcode, atd. takže stačí kouknout do příslušného souboru z vašeho projektu a tam potřebné řádky ručně odmazat. Snad autor na tomto ještě zapracuje.

Vzhůru do tvorby menu. Zde jsou možnosti poměrně bohaté, ale ani to se neobešlo bez pár zaškobrtnutí. Bohužel ManDVD neumí žádnou složitější menu strukturu, jako třeba hlavní menu, pak seznam kapitol, atd. – možné je jen jednoduché menu. Jako pozadí můžete zvolit libovolnou barvu, či obrázek a jako lahůdku, můžete použít i animaci. Pokud se rozhodnete pro obrázek, ManDVD ho umí horizontálně a vertikálně otočit, či aplikovat filtry Negativ a Sepia. Zvlášť Sepia vypadá dobře pokud si vytvoříte pozadí z fotek, které pak vypadají jako staré. Pro fajnšmekry je tu možnost animovaného pozadí menu. Z vybraného videa pro menu můžete vyexportovat požadovanou část, která se fyzicky převede na jednotlivé JPEG obrázky. Každý snímek pak můžete zvlášť upravit GIMPem, nebo na celou sekvenci aplikovat jeden z mnoha efektů. Dále je tu možnost použít masku z průhledného PNG obrázku, na kterém si třeba nakreslíte tlačítko, nebo jednobarevnou plochu pro místo kde mají být nějaké texty, které by jinak na animovaném pozadí byly špatně vidět. Za animovaná pozadí má u mě ManDVD jedničku. Nyní už zbývá jen zvolit font textů v menu a jeho barvu. Volí se zde také barva textu, který je vybrán a textu na který se kliklo (viz později část o masce). Jako poslední možnost je přidání hudebního doprovodu ve WAV, MP3 nebo OGG.

Dalším krokem tvorby menu je samotné přidání položek do menu. Jak už jsme si řekli, ty mohou být reprezentovány texty, nebo obrázky a můžete si zvolit jestli si po skončení přehrávání daného videa přejete návrat do menu, nebo pokračovat přehráváním dalšího videa. Pokud máte vytvořeny kapitoly a chtěli by jste je do menu umístit, je zde možnost jejich přejmenování na něco lepšího než Chapter 1, atd. jak se původně jmenují. Dále můžete zvolit pořadí přepínání mezi jednotlivými položkami a poslední možností je maska. Nad maskou jsem si chvíli lámal hlavu ale jedná se o zvýraznění aktivní položky v menu. Implicitně je to podtržení, ale můžete si kolem položky třeba vytvořit rámeček, nebo masochisti kolečko. Stejnou věc můžete udělat pro stav, kdy se na položku kliklo. O těch masochistech však nehovořím náhodou. Výběr kreslících nástrojů není velký a „pero“ je reprezentováno obyčejnou šipkou bez rozlišení velikosti pera, takže netušíte, kde přesně začnete kreslit. Také není možné vytvořit přímku ani tam nejsou žádné vodící čáry, atd. takže práce s tímto nástrojem se stává opravdu utrpením. Tady to chce ještě hodně zapracovat.

Nyní se dostáváme na poslední obrazovku, kde si nastavíme parametry našeho DVD. Máme možnost nastavit si bitrate až po 7000kbps (jestli se nepletu, tak pro DVD je maximální datový tok 9,8Mbps, čili ještě tu zbývá rezerva pro vyšší kvalitu, škoda), dále font pro titulky, jeho velikost v procentech k poměru výšky obrazu a umístění titulků v procentech, taktéž k poměru výšky obrazu. Další volbou je kódování titulků. Jak jsem říkal, UTF-8 bohužel zlobí, takže iso-8858–2 je dobrá volba. Pochopitelně váš SRT soubor musí být v tomto kódování uložen. Zbývá možnost zapnout deinterlacing, což rozhodně doporučuji a volba, zda si přejete, aby se DVD spouštělo do menu. Pokud jste se s menu nechtěli párat, tak zvolíte název požadovaného videa a menu se nebude vytvářet.

Nyní už jen zbývá zvolit si poměr obrazu 4:3 nebo 16:9 a spustit generování DVD struktury. Bohužel není možné kombinovat videa v poměrem 4:3 i 16:9. Pokud se vám stane totéž co mě, že máte video v 16:9 a vytvořili jste si k tomu slideshow z fotek, která bude logicky v 4:3, musíte ji převést také do 16:9. K tomu velmi dobře poslouží právě zmiňovaný Avidemux a je to otázka pár kliků myší.

Tady si možná všimnete jednoho nedostatku. Před zahájením generování DVD bohužel nikde není odhad výsledné velikosti, proto je možné, že výsledek bude zabírat víc místa než by jste si přáli a budete muset generování opakovat s nižším datovým tokem. Nicméně, pokud šlo všechno dobře a vaše DVD se úspěšně vytvořilo, můžete si prohlédnout své dílo, případně ho vypálit pomocí K3B (ano ManDVD je určen pro KDE, tudíž napsán pomocí QT). Pro odpůrce KDE aplikací je zde volba k vypálení i něčím jiným. Poslední šikovná možnost je vytvoření ISO obrazu.

Co říci na závěr. ManDVD má jistě co nabídnout a troufl bych si říct, že pro Linux je to asi nejlepší DVD authoring program. Samozřejmě nemohu znát všechno, takže pokud víte o něčem lepším podělte se o to v diskuzi. Jestli autor odstraní drobné (např. nemožnost odstranění menu obrázku) a i ty větší (např. nešťastné vytváření masky v menu) mouchy o kterých jsem se zde zmínil bude to naprosto vynikající aplikace.

Co mi hlavně chybí je možnost vytváření strukturovanějších menu, přidávání více audio stop k jednomu videu a samozřejmě možnost přidávání titulků, které se nebudou renderovat do obrazu. Pokud ManDVD jednou zvládne i toto a udrží si svoji jednoduchost a přehlednost, bude to killer aplikace, která předčí i nejeden program pro Windows.

Sdílet